2 sorters konst

21 maj 2009 by Adam

Idag har vi varit på Konstfacks vårutställning vilket fick mig att tänka en del på det här med konst och de diskussioner som varit under våren.

Jag är egentligen emot en allför funktionell konstsyn. Konst är en av de få saker som skiljer oss från andra djur och utöver att göra oss mänskliga behöver det inte finnas någon ”nytta” med konst. Ändå tycker jag att man kan tala om två olika sorters konst:

  1. Konst som ifrågasätter och är obekväm; som ställer sig på den svages sida och som vågar ta risker.
  2. Konst som är lydig och följer maktens minsta vink; som legitimerar den rådande ordningen med inställsamma härskarporträtt.

lydig konst

Den senaste tidens kontroverser och diskussioner gör mig orolig att den första sortens konst kommer att få det allt svårare i Sverige och på svenska konstinstutitioner.


2 Comments »

  1. 1:an tycks dock något idealiserad – det finns ju även en del s.k. ”uppmärksamhetskåt-konst” där det påstådda djupet eg. saknas, eller hamnat helt i diket, om man ska tro på föresatserna (Odell-grejen tycks ha innehållit 10-15% påotentiellt intressant konst; Hollenders Bye Buy beauty brakade samman i samma stund han ansåg sig tvungen att själv torska).

    Kommentar by * — 22 maj 2009 @ 17:56

  2. *, jag håller med om att det finns konst som mest vill väcka uppmärksamehet och provocera.

    Jag vet inte om du har sett Odells verk, men själv tyckte jag att den definitivt har substans och alltså inte hamnar i den kategorin. Speciellt med tanke på den bakgrund som finns.

    Kommentar by Adam — 22 maj 2009 @ 18:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment