Proffsdemonstranter

24 augusti 2009 by Adam

astroturfHögern använder ofta begreppet ”proffsdemonstrant” om aktivister som går på många demonstrationer. Jag tycker att ordet är mycket lustigt eftersom det antyder att aktivisterna skulle vara professionella och därmed få betalt för sitt demonstrerande. Frågan är då vem som skulle anställa dessa demonstranter och betala deras löner.

Nu verkar det som om amerikanska oljebolag faktiskt använder proffsdemonstranter för att protestera mot klimatlagstiftning. Anställda och före detta anställda på företagen uppmanas att demonstrera på arbetstid. Metoden kallas också ”astroturfing” eftersom det är artificiell gräsrotsativism.

Edit 2009-0826: Apropå proffsdemonstranter så har Henrik Bromander precis lagt ut hela sin serie ”Proffsdemonstranten” från Arbetaren på sin blogg.


1 kommentar »

  1. Det här YouTubeklippet avslöjar den republikanska bluffen bakom idén om att det är ”average middle-class Americans” som ”helt spontant” motsätter sig allmän sjukvård genom att våldgästa sammanträden, torgmöten och liknande:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ct–N3hJfxs

    Man skulle kunna säga att det utgör en form av ”proffsdemonstration”.

    Kommentar by Jonas — 9 september 2009 @ 10:48

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment